Silikonowe naczynia: FDA vs LFGB – jakie są różnice i co wybrać?

Silikonowe naczynia: FDA vs LFGB – jakie są różnice i co wybrać?

Silikonowe naczynia - jakie są wśród nich różnice? Czym różni się popularny silikon FDA od silikonu LFGB i jaki ma to wpływ na produkt i żywność?

Czym różnią się naczynia MyRoys wykonane w 100% z silikonu LFGB od produktów innych marek wykonanych w 100% z "bezpiecznego silikonu spożywczego" FDA? Dlaczego te marki posługują się nazwą "silikon spożywczy najwyższej jakości" nie podając przy tym standardów tej jakości? Silikon LFGB to ten, który spełnia najbardziej rygorystyczne normy bezpieczeństwa na świecie. W przeciwieństwie do silikonu FDA, silikon LFGB podlega szeregom badań i musi uzyskać odpowiednie wyniki dla najwyższych standardów.

Jak przebiega proces badań silikonu LFGB?

Proces ten obejmuje kilka etapów, aby mieć pewność, że materiał jest w 100% bezpieczny. Dwa najważniejsze to: Testy migracyjne - aby potwierdzić brak jakichkolwiek substancji, które mogłyby się przedostać do jedzenia. Testy sensoryczne - aby sprawdzić, czy w smaku lub zapachu żywności mającej kontakt z silikonem nie zaszły nawet najmniejsze zmiany. Aby silikon uzyskał klasę SILIKONU LFGB badania muszą wskazywać wynik "0" w każdym teście. Niedopuszczalne jest przenikanie jakichkolwiek substancji, nawet w wysokich temperaturach. Wszystkie naczynia MyRoys zostały przebadane w laboratorium chemicznym SGS-CSTC Standards Technical Service Co. LTD będącego światowym liderem wśród instytucji badawczych i uzyskały wynik "0" w każdym teście, co sprawia, że są one w 100% bezpieczne. Czym zatem różni się silikon LFGB od FDA skoro oba noszą miano "bezpiecznego" czy "spożywczego"?

  • Kolor silikonu FDA może migrować na posiłki znajdujące się w naczyniu. Nie są to wielkie ilości, ale wciąż do każdego posiłku, a szczególnie kiedy jest on ciepły przenikają cząsteczki koloru silikonu. Można to łatwo zauważyć kiedy po kilku miesiącach używania i mycia naczynia kolor jest bladszy w porównaniu do takiego samego, nowego produktu.
  • Silikon FDA posiada potocznie mówiąc "wypełniacze", które z czasem wydostają się, przez co mamy wrażenie, że naczynie staje się bardziej giętkie / tracą swój oryginalny kształt. Mogą pojawiać się również odbarwienia.
  • Silikon FDA może wchłaniać zapach żywności.
  • Silikon FDA po podgrzaniu może uwalniać szkodliwe substancje i przenosić je na pożywienie.

Niestety tak jak w większości przypadków słowo "bezpieczne" ma różne stopnie. Przenikanie koloru, zapachu czy innych szkodliwych substancji do potrawy przez silikon FDA to każdorazowo niewielkie ilości.

Jak sprawdzić z jakiego silikonu jest wykonany produkt, kiedy producent tego nie podaje?

Na przykładzie śliniaczka zrobisz to najłatwiej. Chwyć go obiema rękoma i pociągnij w przeciwnym kierunku. Jeżeli silikon w miejscu rozciągnięcia stanie się chwilowo biały, oznacza to, że jest podstawowej klasy spożywczej FDA. Jeśli kolor biały się nie pojawia, oznacza to, że produkt jest najwyższej klasy LFGB. Niestety w przypadku grubszych i mniej rozciągliwych naczyń jak talerzyk / sztućce test jest bardzo ciężki do wykonania. Naczynia MyRoys to zatem nie tylko piękne akcesoria do rozszerzania diety, są również w 100% bezpieczne i NAJLEPSZE pod względem zdrowia dla Twojego Dziecka.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik November Grudzień
  • Zarejestruj się

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło